Am intrat de o săptămână în postul Paștelui, iar pe 25 martie, după echinocțiul de primăvăra, al primăverii astronomice sărbătorim Buna Vestire sau Blagoveștenia, cum mai este numită în unele zone ale țării. Este o sărbătoare minunată, prin care este vestită întruparea fiului lui Dumnezeu, Iisus Christos, Mariei fecioara. Aceasta veste minunată se realizează prin apariția miraculoasă a Arhangheluli Gabriel.
Neîncetat spiritualitatea profundă, unică a neamului românesc ne surprinde prin autenticitatea ei care s-a păstrat, ca prin farmec, proaspătă și vie ca nici unde în Europa. Aici, în România noastră dragă, portul strămoșesc, datinile, tradițiile sunt încă vii, purtând mesajele lor ancestrale în costumele țesute cu migală, pe porțile caselor, în decorațiuni diverse cum ar fi ceramica, și mai ales în zestrea noastră ancestrală, în sufletul românilor!
Prezentăm câteva exemple în acest sens, care suntem siguri vor aduce o nouă perspectivă asupra simbolisticii care acum își revelează tainele.
Magia Nașterii Domnului, speranța mântuirii! Legende și semnificații
Dragi cititori,
Întreaga creștinătate este marcată de două evenimente majore: Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos sărbătorită în luna decembrie în preajma solstițiului de iarnă și cea de-a doua este martiriul Său, urmat de miracolul Învierii și promisiunea întoarcerii Sale. Acest anotimp este unul al bucuriei, al sărbătorii luminii împotriva întunericului, al speranței împotriva deznădejdii.
Din păcate acest miracol a fost năpădit de de tot felul de afaceri cu moși și reni, elfi și alte ființe, tocmai în ideea de a face cât mai insignifiantă această naștere dumnezeiască! Dar.....cât s-ar strădui, nu o să poată NICIODATĂ înlocui MIRACOLUL NAȘTERII cu grotescul! Iisus Hristos este prea măreț pentru a fi vreodată marginalizat de altceva.
Am selectat și câteva link-uri care ne aduc o perspectivă inedită și despre cei trei Magi, martorii de taină care au fost martorii nașterii lui Iisus. De asemeni o poezie simplă, dar încărcată cu profunde semnificații care este accesibilă oricui.
Vă dorim Craciun minunat, plin de celeste binecuvântări!
Dragi cititori, deseori România este supranumită ”Grădina Maicii Domnului”; frumusețea, bogăția, spiritul acestor locuri binecuvântate merită din plin să fie cunoscută și așa. Maica Domnului, simbol al întregii lumii creștine, dar nu numai(găsim referiri despre ea și în Coran, fiind numită aici Miriam), este des reprezentată înconjurată de îngeri, deseori cete îngerești însoțind-o pe ea și pruncul sfânt, Iisus Christos. De ani buni, în peste 34 de țări din lume, inclusiv și în țara noastră se organizează acest eveniment care se deruleaza de-a lungul a opt zile, și care oferă o variantă minunată, înălțătoare, angelică, diafană, versus grotescului adus de așa numitul Hallowen. Vă invităm să participați la acest eveniment de excepție care este gazduit în multe orașe din România și la care puteți participa și on line.
Pe 14 septembrie creștinii ortodoxi de pretutindeni sărbătoresc Ziua Crucii, una din cele mai importante sărbători ale anului, care urmează după nașterea Maicii Domnului din 8 septembrie. După sacrificiul Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos, crucea a devenit simbolul întregii creștinătăți. Oamenii de știință au studiat și din altă perspectivă și au descoperit lucruri uimitoare.
Spiritualitatea profundă, unică, credința în Dumnezeu a neamului românesc îl va susține acum și întotdeauna!
Dragi Cititori
Materialele postate în acest site sunt protejate prin drepturile de autor.
În prezent, în România, dreptul de autor este reglementat prin Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată și completată.
Notă: Materialele expuse pe site (cu sursele aferente), reprezintă punctul nostru de vedere. Prin expunerea acestora nu dorim să incităm la ură sau discriminare. Invităm ca fiecare cititor să își utilizeze propria percepție, intuiție și discernământ.
Vă mulțumim, vă dorim o survolare plăcută a articolelor postate pe site!
Iată, am intrat de o săptămână în noul an 2024, an de vibrație 8 (prin însumarea cifrelor), care dacă este poziționat orizontal reprezintă simbolul matematic al infinitului... deci o mulțime de oportunități, de sui generis ”chei” care ni se oferă pentru evoluția noastră. Un vechi dicton spune (și care este mereu de actualitate): ”transormarea începe întâi cu noi!”; astfel cel mai înțelept lucru este să devenim noi lumină apoi să îi luminăm și pe ceilalți, dacă desigur vor aceasta. Vă punem la dispoziție aceste CHEI, care cu siguranță sunt binevenite pentru fiecare dintre noi. Nu știm autorul/autoarea acestor CHEI, dar îi mulțumim pentru inspirație.
CELE 12 CHEI ALE EVOLUȚIEI:
1- Celălalt nu există pentru a-ți creea plăcere sau nemulțumire. Celălalt există pentru a te învăța.
2- Nimeni nu este vinovat pentru ceea ce simți.
Tu ești cel care alege sentimentele pe care le ai chiar acum. Doar tu.
Anii trec iar războiul meschin iscat de interesele unui pumn de oameni amenință să cuprindă tot mai multe țări, să distrugă cât mai mult, vieți omenești în primul rând. Vă propunem să vizionați acest scurt video, care într-un minut face sinteza a ce se petrece acum în lume.....o poveste care este tragic de adevărată!
Ciuleandra – dansul de sufletul al neamului românesc
Publicăm, cu acordul autoarei un articol din lucrarea în curs de apariție ARMONII SONORE
Un dans de excepție este Ciuleandra, considerat ca fiind un dans inițiatic, realizat doar de femei, inițial de femeile preotese care oficiau ritualuri în jurul focului sacru! Pornește ca o horă, lent, cumpătat, apoi ritmul și mișcarea se accelerează progresiv, fiecare dintre participanți este atras încet-încet de frenezia ritmului, fiind considerat un dans al destinului. Se danseaza în special in zona Munteniei, inspirandu-l si pe Liviu Rebreanu in nuvela sa. Acest dans este asemanator cu celebrul Sirtakis, din Grecia; observăm acelasi ritm lent la inceput, apoi din ce in ce mai rapid…..dansatorii sunt prinși de freamătul dansului, pașii se succed din ce in ce mai repede pe ritmul alert al muzicii.