Dragobetele, Logodna păsărilor, Sântion de primăvară, Întâia şi a doua aflare a capului lui Ioan Botezătorul. Zi cu totul specială, a cărei simbolistică magică, populară şi creştină îi conferă importanţa pe care o are Crăciunul în anotimpul rece. Reţine atenţia, înainte de toate, sărbătoarea tradiţională românească a Dragobetelui, numit popular şi „cap de primăvară”, sărbătoare de peste două milenii, care face parte din fiinţa acestui popor şi din dimensiunea lui spirituală.
Un foarte vechi nume al acestei sărbători este cel de Drăgostiţele, fiinţe din vechi ritualuri dedicate unei la fel de vechi divinităţi a fecundităţii. Această zeitate mitică responsabilă cu fertilitatea naturii şi a tot ceea ce este viaţă avea ca punct de reper Dragobetele, adică ziua în care se petrece logodna păsărilor (ziua în care încep să se întoarcă păsările migratoare), dar şi a oamenilor. Se pare că, în cadrul acestei sărbători, femeile erau cele mai active, deoarece se spunea că, fata care nu a atins cu mâna un bărbat în această zi, rămânea nemăritată tot anul.
Din obiceiurile acestei sărbători menţionăm plecatul fetelor şi al băieţilor după urzici, grija acestor tineri de a glumi unii cu alţii ca tot anul să fie îndrăgostiţi, precum şi atenţia bărbaţilor de a nu supăra fetele şi femeile. Dimpotrivă, aşa cum spune zicala zilei, „Dragobetele sărută fetele”, băieţii trebuie să sărute fetele, astfel încât, prin atingerea de ele, să fie „contaminaţi” de energiile feminine benefice ale divinităţii tutelare a zilei.
În această zi femeile legau copiilor la gât şnur din arnici roşu împletit cu bumbăcel alb, care să-i apere de arsura Soarelui de-a lungul întregului an. În această zi – spune meteorologia populară – iese ursul din bârlog şi, dacă îşi vede umbra, intră şi se culcă la loc, semn că încă va mai fi ger şi iarnă. Apoi, de la Dragobete şi până la Sfinţii Mucenici, se aprinde în toate zilele prin casă rădăcină de iarbă mare, pentru calităţile ei purificatoare.
Tot astăzi este şi marea sărbătoare creştină a aflării capului Sfântului Ioan Botezătorul, numit şi Înainte-Mergătorul (simbol al anunţării veniri lui Iisus), cu atât mai încărcată spiritual cu cât, acum, în februarie 2023, este foarte puternic activată energia dumnezeiască a Constelației Peștilor – constelație din care primim permanent energiile iubirii de Dumnezeu, ale credinței, ale sacrificiului dumnezeiesc, ale conștiinței christice.