Dragi cititori,
În lumea creștină pe 8 noiembrie se sărbătoresc cei mai cunoscuți Arhangheli, Mihail și Gabriel. Prezentăm un material inspirat despre ierarhiile angelice, despre ordinul Arhanghelilor si descrierea celor doi Arhangheli pe care îi sărbătorim astăzi.
Ierarhiile angelice
- Deși de multe ori a fost lăsată în umbră, știința care studiază îngerii denumită angelologie, este una din cele zece ramuri importante de studiu ale teologiei .
- Dionisie Areopagitul trăitor în sec. VI este cea mai mare autoritate în materie de angeologie creştină . Opera sa include mai multe cărţi legate de lumea îngerilor, dintre care enumerăm următoarele lucrări: "lerarhia celestă", "lerarhia eclesiastică", "Numele divine" şi "Epistolă".
- Îngerii sunt împărțiți în 9 ierarhii. Aceste ierarhii sunt formate din trei triade, după modelul Sfintei Treimi. Prima triadă este alcatuită din Serafimi, Heruvimi și Tronuri sau Scaune, a doua este reprezentată de Domnii, Puteri și Stăpâniri, iar a treia ierarhie cerească este stăpânită de Începătorii, Arhangheli și Îngeri. În ciuda numărului lor foarte mare, între îngeri există o ordine prestabilită. În această ordine stă tocmai frumusețea lui Dumnezeu, înțelepciunea și dragostea Sa. De fapt, este un simbol care vrea să sugereze că numai ceea ce s-a desprins de Dumnezeu se află în haos și confuzie, în rest, lumea lui Dumnezeu este stăpânită de ordine, dragoste și smerenie. Lumina lui Dumnezeu se manifestă din cetele înalte către cele de jos.
ARHANGHELII
Arhanghelii fac legătura între cele 2 extreme ale ierarhiei de jos: Începătorii (Întâietorii) şi îngeri, având rol de tălmăcitori a iluminărilor divine primite de la primii şi ridicând pe ceilalţi să devină asemeni lor.
Rudolf Steiner îi numeşte pe arhangheli spirite ale focului. Conform învăţăturilor egiptene ei sunt inpiratori şi călăuze ale marilor comunităţi, grupuri sau popoare. În sufletul fiecărui popor se exprimă viaţa unui arhanghel. El îşi trăieşte propria tinereţe în tinereţea poporului pe care-l conduce. Dar când un popor îmbătrâneşte sau chiar se destramă, el realizează o desprindere de acel popor, situaţie care de obicei coincide cu desfiinţarea completă a respectivului popor.
Acest ordin aduce acelora care îi invocă ajutorul o protecţie divină infailibilă. Guvernatorul arhanghelilor este Mihail.
Arhanghelii asigură armonia dintre viaţa individuală şi cea a colectivităţilor umane (popoare, neamuri). Ei stabilesc legături între sufletele individuale şi sufletele naţionale.
Fiinţa umană care reuşeşte, datorită purităţii şi deschiderii sale sufleteşti, să intre în comuniune cu ierarhia angelică a arhanghelilor îşi poate trezi şi amplifica prin intermediul lor o gamă foarte variată de stări, cum ar fi: bucuria, împlinirea, umilinţa, aspiraţia spirituală, detaşarea, pacea, luciditatea, dragostea pentru toate fiinţele umane şi iubirea pentru Dumnezeu.
În Vechiul Testament, dar şi în Noul Testament apar dese întâlniri ale strămoşilor noştri cu reprezentanţi ai acestui ordin.
Astfel, Arhanghelul Gabriel este cunoscut ca şi vestitor al naşterilor și al bunei vestiri. El a apărut Elisabetei, vestind-o că va naşte un fiu; tot el a apărut şi Mariei spunându-i despre venirea pe lume a lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Acelaşi arhanghel i-a apărut lui Abraham (în Geneză) aducându-i la cunoştinţă că soţia sa Sara, în vârstă şi stearpă, îi va aduce un fiu.
Arhanghelul Mihail este cunoscut în schimb ca luptător, fiind cel care alungă balaurul, adică pe îngerul cel căzut, Lucifer, şi restabileşte regatul luminii pe pământ (de exemplu lupta arhanghelului Mihail cu Satana pentru sufletul lui Moise.
Prezentăm și câteva tradiții și obiceiuri de pe plaiurile mioritice.
https://www.libertatea.ro/stiri/sfintii-mihail-si-gravil-8-noiembrie-traditii-1645424
Urăm tuturor cititorilor care își serbează astăzi ziua de naștere cât și cea onomastică multă sănătate, bucurii alese și un sincer LA MULȚI ANI!