OGLINDA VIEŢII

 

 

Divinul este infinit!

 

 

 

 

Muzica poate îmbunătăți experiența de lectură.

 

  • Astrolog: Rodica Purniche
zodiac astrologic 2024

Dragi cititori,

Contintinuam seria previziunilor astrologice inspirate,  oferite cu generozitate de astrologul Rodica Purniche.  Vă invităm să parcurgeți alături de noi un material inspirat, complex care aduce inedite informații depre evenimentele astrologice care vor urma curând. 

            Anul 2024 – evenimente astrologice

              1 ian 2024, 7h52 (+2h00GMT), București, 26E06/44N24

2.Evenimentele astrologice

Anul calendaristic 2024 este mai puțin spectaculos decât 2023, din simplul motiv că eventimentele astrologice sunt ceva mai puține. Dacă în 2023, din punct de vedere sideral, Jupiter, Saturn și axa karmică Rahu-Ketu (axa Nodurilor Lunare) au schimbat constelațiile, în 2024 doar Jupiter va face aceasta.

De altfel, Jupiter și Marte par a fi cumva protagoniștii anului 2024, deși adevăratul protagonist se dovedește a fi Mercur, datorită complexității pe care o prezintă atât la începutul, cât și la sfârșitul anului, prelungind – dacă putem spune așa – evenimentul astrologic major al anului 2023 care a fost trecerea lui Rahu (Nodul Nord al Lunii) prin Gandanta, indicând astfel începutul unui nou ciclu karmic de 18,5 ani, la nivel planetar.

Întrucât această parte a articolului este ceva mai „tehnică” din punct de vedere astrologic, este necesar să definim doi termeni, ca el să fie înțeles mai ușor, deopotrivă de astrologi, de iubitorii de astrologie și de cei ce doresc să afle cât mai mult despre 2024. 

Gandanta este un cuvânt de origine sanscrită, și este compus din gandanod, și antasfârșit, reprezentând un nod karmic sau spiritual care încheie un ciclu de viață sau un ciclu evolutiv. El arată punctele din Zodiac unde se întâlnesc zodiacul solar cu cel lunar, fiind direct asociate cu perioadele de creștere interioară sau de salt spiritual, cu lupta dintre trecut (tendința de a continua să rămânem încă acolo unde am reușit deja în viețile anterioare sau chiar în existența actuală) și prezent (necesitatea de a păși în noile experiențe ale mersului înainte). Gandanta reprezintă spațiile „vide” prin definiție dintre constelațiile de expresie a Elementului subtil Apă și constelațiile de expresie a Elementului subtil Foc. Aceste spații sunt prezente, așadar, între constelațiile zodiacale Pești-Berbec, Rac-Leu și Scorpion-Săgetător. Aici se manifestă energia Vidului. Elementul subtil Eter, sau Akasha, nu are nici o... consistență fizică și, de aceea, este aproape imposibil de controlat. Cu alte cuvinte, tot ce se află „în vid” se poate dovedi peste puterile noastre și poate lua orice direcție.

Există, totuși, o diferență între ceea ce se află „înainte” de Gandanta și ceea ce se află „după” Gandanta. Întrucât Gandanta reprezintă un nod karmic care trebuie tăiat, depășit sau transcens, ceea ce se află „înainte” de Gandanta atrage atenția asupra a ceea ce este necesar să înfruntăm, iar ceea ce se află „după” Gandanta arată ceea ce trebuie să acceptăm. Rămâne într-adevăr extrem de dificil ceea ce se află „în” Gandanta, unde energia Elementului subtil Eter (Akasha) tinde să-și urmeze propriul ei traseu.

Aceste spații corespund unui arc de cerc de 06º40, adică 03º20 de-o parte și de alta a cuspidelor. Însă Gandanta reală, exactă, un fel de... miez al acestui spațiu, este mult mai mică, ea fiind de doar  00º48' de-o parte și de alta a cuspidei, corespunzând unui arc de cerc de  01º36'.

 

Spațiul vid

Gandanta propriu-zisă

 26º40'Pești – 03º20'Berbec

 29º12'Pești 00º48'Berbec

26º40'Rac – 03º20'Leu

 29º12' Rac 00º48'Leu

 26º40'Scorpion – 03º20'Săgetător

 29º12' Scorpion 00º48'Săgetător

 

Din punct de vedere spiritual, spațiul Gandanta este considerat un nod karmic ce acționează fie ca un blocaj, fie ca o limitare, fie ca un test spiritual. Tot ceea ce tranzitează spațiul vid dintre Pești-Berbec sau Berbec-Pești indică faptul că s-a încheiat un ciclu (karmic sau de viață) și că începe un altul, în care ființa umană trebuie să facă față unor noi probleme evolutive, lecții de viață sau teste spirituale. Este posibil ca ea să experimenteze adeseori confuzii între experiențele vieților anterioare și cele ale vieții actuale, și are nevoie să-și stabilească în mod clar și conștient un ideal superior care s-o ajute și s-o motiveze în existența de acum, pentru a merge înainte fără traume și fără angoase. 

Planetele retrograde sunt retrograde doar din punctul nostru de vedere, adică din punctul de vedere al unui observator de pe Terra. În realitate, ele au doar mers direct. Tocmai de aceea, în astrologie, exprimarea corectă referitoare la acest aspect este de „mișcare retrogradă aparentă”.

  1. Soarele și Luna nu au niciodată mișcare aparentă retrogradă. Unele școli de astrologie însă consideră că, atunci când Luna se deplasează cu o viteză mai mică de 11°59´, efectul ei asupra unui nativ, a unui grup,  a unui spațiu sau a unui eveniment este acela de planetă aparent retrogradă.
  2. Fiecare planetă care urmează să-și schimbe mișcarea trece mai întâi printr-o fază de staționare – atât înainte de trecerea de la mișcarea directă la mișcarea retrogradă aparentă, cât și înainte de trecerea de la mișcarea retrogradă aparentă la mișcarea directă. Intervalele de staționare sunt mai mici sau mai mari, în funcție de natura planetei (rapidă sau lentă).
  3. Mișcarea retrogradă aparentă a planetelor poate să fie simplă sau complexă.

Mișcarea retrogradă aparentă simplă înseamnă că planeta intră înttr-o constelație, o parcurge mai mul de jumătate, poate chiar pînă către ultimele grade, după care devine retrogradă, își consumă retrogradarea și redevine directă, tranzitând apoi complet constelația-gazdă. Deci acest întreg proces are loc în aceeași constelație.

Mișcarea retrogradă aparentă complexă se produce pe două constelații. Planeta intră într-o constelație, o parcurge suficient de puțin încât, după începerea mișcării retrograde aparente, ea să se întoarcă în constelația anterioară; acolo ea își termină retrogradarea, redevine directă, și intră din nou, pentru a o tranzita în totalitate, în constelația în care și-a început mișcarea retrogradă aparentă. Deci acest întreg proces are loc în două constelații.

   4. Nodurile lunare Rahu (Nodul Nord al Lunii) și Ketu (Nodul Sud al Lunii), sunt doar retrograde. Totuși, pentru 3-4 zile, la anumite intervale, aceste Noduri sunt directe (au mișcare aparentă directă), fapt care este considerat foarte benefic în astrologia indiană, care este o astrologie siderală.

*

Între 27 august 2023 și 1 ianuarie 2024 a avut loc, cum spuneam mai sus, evenimentul astrologic major al anului 2023, și anume, trecerea lui Rahu prin spațiul vid dintre constelațiile Berbec și Pești (axa karmică Rahu-Ketu se deplasează retrograd prin brâul zodiacal). Practic, această axă a schimbat constelațiile, mutându-se de pe axa constelațiilor Berbec-Balanță pe axa constelațiilor Pești-Fecioară. Astfel, centrul nostru de interes s-a mutat lent din sfera relațională eu-tu/ceilalți sau noi-ceilalți, în sfera eforturilor profesionale și a chestiunilor de sănătate. În acest lung interval Rahu a parcurs arcul de cerc cuprins între 3º20 Berbec și 26º40 Pești, perioada cea mai intensă din punct de vedere karmic fiind cea în care el a tranzitat „inima” acestui spațiu vid reprezentat de arcul de cerc dintre 00º48 Berbec și 29º12 Pești, adică sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie 2023.

Rahu va părăsi acest spațiu vid în dimineața zilei de 1 ianuarie 2024, la miezul zilei fiind deja la 26º39 Pești, constelație în care a intrat în după-amiaza zilei de 30 octombrie 2023, și din care va ieși în după-amiaza zilei de 18 mai 2025.

Anul 2023 se termină sub energiile benefice ale lui Jupiter care, în data de 31 decembrie la 4h58 (+2h00GMT) își încheie mișcarea aparentă retrogradă, urmată de o perioadă de staționare de aproximativ 2 zile și jumătate. El își va relua mișcarea directă în constelația Berbec în data de 2 ianuarie, 14h03 (+2h00GMT), deschizând anul 2024 cu o semnificație deopotrivă socială și spirituală pe care o vom explica în partea a 3-a a acestui articol.

În data de 1mai, 10h31 (+3h00GMT) Jupiter schimbă constelația și trece din Berbec în Taur, unde va rămâne până la mijlocul lui mai 2025. Aici el își va consuma mișcarea aparentă retrogradă, din 10 octombrie până în 4 februarie 2025, făcând un aspect frumos cu Ketu (Nodul Sud al Lunii), aflat în constelația Fecioară.

De asemenea, pe durata tranzitului solar prin constelația Capricorn (14 ian – 12 feb 2025) Jupiter va participa la activarea completă a Elementului subtil Pământ reprezentat de aceste 3 constelații, continuând să fie și în 2025 un important personaj astral.

Anul 2024 se va încheia în condițiile unui Marte în mișcare retrogradă aparentă în constelația Rac, mișcare pe care o începe în data de 7 decembrie. El intră în această constelație la data de 20 octombrie, 11h29 (+2h00GMT), iar în mișcare retrogradă aparentă la data de 7 decembrie, 1h28 (+2h00GMT). Este o retrogradare complexă, deoarece în 19 ianuarie 2025 Marte se întoarce în constelația Gemeni unde își va termina retrogradarea, în 24 februarie 2025.

Între aceste două „porți” ale lui 2024 – poarta pe care o deschide Jupiter și poarta pe care o închide Marte – mai avem două planete care ne atrag atenția: Saturn și Mercur.

Saturn își continuă călătoria prin propria sa constelație, Vărsătorul, domiciliul său de natură solară, yang, dinamic, emisiv, de expresie a modului vibratiru Fix și a Elementului subtil Aer. Este cunoscut sub numele de Mulatrikona lui Saturn sau, pe înțelesul tuturor, locul în care Saturn muncește cu cea mai mare râvnă și eficiență. El va fi în mișcare retrogradă aparentă din data de 30 iunie, 21h43 (+3h00GMT), până în data de 15 noiembrie, 17h09 (+2h00GMT). În astrologia tradițională indiană el este numit și „marele răsplătitor karmic”, în sensul că indică roadele acțiunilor noastre, bune sau rele, pe care, în această viață sau în alta, le vom culege. De aceea, tot ceea ce este semnificat de Saturn în 2024 va fi „din plin”. Pentru tema ridicată în dimineața zilei de 1 ianuarie 2024, la 7h52 (+2hGMT) ca oră de răsărit, Saturn este Putra Karaka, planeta care dă indicații despre copii, ceea ce înseamnă, la modul general, că bonusurile și scadențele noastre karmice în 2024 vor veni prin ei.

Mercur este planeta specială a sistemului nostru solar, deoarece ea deține recordul în ceea ce privește mișcarea retrogradă aparentă. Ea retrogradează cam de 3-3,5 ori în fiecare an, pentru o perioadă de 19-24 zile. La trecerea dintre ani (decembrie 2023/ianuarie 2024), Mercur ocupă o poziție foarte specială, ceea ce ne face să-l considerăm chiar un mare protagonist al lui 2024:

  • el se află în constelația Scorpion și în Gandanta (din 25 decembrie 2023 până în 12 ianuarie 2024, spațiu în care își și termină retrogradarea și își reia mișcarea directă – chestiune extrem de semnificativă pentru anul 2024)
  • el se află în propria sa Nakshatră (Jyeshtha, sfertul 4, în analogie cu constelația Pești)
  • el se află în mișcare retrogradă aparentă, din 13 decembrie 2023, 9h09 (+2h00GMT) până în 2 ianuarie 2024, 5h08 (+2h00GMT).

Retrogradările sale vor avea loc după cum urmează...

  1. Mișcarea retrogradă aparentă complexă din 2 aprilie, 1h14 (+3h00GMT) până în 25 arpilie, 15h55 (+3h00GMT) pe constelațiile Berbec-Pești
  2. Mișcarea retrogradă aparentă complexă din 5 august, 7h56 (+3h00GMT) până în 29 august, 00h14 (+3h00GMT) pe constelațiile Leu-Rac
  3. Mișcarea retrogradă aparentă simplă din 26 noiembrie, 4h43 (+2h00GMT) până în 15 decembrie, 22h57 (+2h00GMT) pe constelația Scorpion (29 oct 2024 – 4 ianuarie 2025). Această retrogradare are ca particularitate faptul că, înainte de a-și începe retrogradarea și imediat după aceea, Mercur se află în Gandanta, spațiul vid dintre constelațiile Scorpion și Săgetător, din 21 noiembrie până în 1 decembrie 2024.

(va urma: 3a. Semnificația evenimentelor astrologice)

 Astrolog Rodica Purniche

  • Autor: Colectivul de redacție

Nu condiția noastră, ci calitatea sufletului nostru ne face fericiți. - Voltaire

Dragi Cititori

Materialele postate în acest site sunt protejate prin drepturile de autor.

În prezent, în România, dreptul de autor este reglementat prin Legea nr. 8 din 1996  privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată și completată.

Notă: Materialele expuse pe site (cu sursele aferente), reprezintă punctul nostru de vedere. Prin expunerea acestora nu dorim să incităm la ură sau discriminare. Invităm ca fiecare cititor să își utilizeze propria percepție, intuiție și discernământ.

Vă mulțumim, vă dorim o survolare  plăcută a articolelor postate pe site!

Colectivul de redacție.

8 Noiembrie, Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gabriel

mihail si gabriel

Dragi cititori,

În lumea creștină pe 8 noiembrie se sărbătoresc cei mai cunoscuți  Arhangheli, Mihail și Gabriel.  Prezentăm un material inspirat  despre ierarhiile angelice, despre ordinul Arhanghelilor si descrierea celor doi Arhangheli pe care îi sărbătorim astăzi.

Ierarhiile angelice

  • Deși de multe ori a fost lăsată în umbră, știința care studiază îngerii denumită angelologie, este una din cele zece ramuri importante de studiu ale teologiei .
  • Dionisie Areopagitul trăitor în sec. VI este cea mai mare autoritate în materie de angeologie creştină . Opera sa include mai multe cărţi legate de lumea îngerilor, dintre care enumerăm următoarele lucrări: "lerarhia celestă", "lerarhia eclesiastică", "Numele divine" şi "Epistolă".
  • Îngerii sunt împărțiți în 9 ierarhii. Aceste ierarhii sunt formate din trei triade, după modelul Sfintei Treimi. Prima triadă este alcatuită din Serafimi, Heruvimi și Tronuri sau Scaune, a doua este reprezentată de Domnii, Puteri și Stăpâniri, iar a treia ierarhie cerească este stăpânită de Începătorii, Arhangheli și Îngeri. În ciuda numărului lor foarte mare, între îngeri există o ordine prestabilită. În această ordine stă tocmai frumusețea lui Dumnezeu, înțelepciunea și dragostea Sa. De fapt, este un simbol care vrea să sugereze că numai ceea ce s-a desprins de Dumnezeu se află în haos și confuzie, în rest, lumea lui Dumnezeu este stăpânită de ordine, dragoste și smerenie. Lumina lui Dumnezeu se manifestă din cetele înalte către cele de jos.
    • Autor: Colectivul de redacție

Sănătate la îndemâna oricui! Continuare

sanatatea

Dragi cititori,

Prin bunăvoința colaboratoarei noastre nutriționist  continuăm să postăm o serie de sfaturi înțelepte și...sănătoase care pot fi ușor aplicabile de oricine. Specificăm ca legumele și fructele proaspete sau foarte puțin procesate termic sunt purtătoarele enzimelor fără de care viața nu poate exista! Deasemeni, ele captează energia solară (evident, nu rădăcinoasele) acei biofotoni care sunt indispensabili vieții cât și unei sănătăți și vitalități de excepție, infloritoare.

  • Autor: Colectivul de redacție

Culmea pandemiei

culmea pandemiei
  • Autor: Colectivul de Redactie
Copyright © 2023 Oglinda Vietii. Toate drepturile rezervate.
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Functional
Cookies functional
Sesiune
Vizita
Accept
Decline