Mierea şi produsele stupului
Tradiţia albinăritului este milenară pe teritoriul vechii Dacii. Strămoşii noştri erau renumiţi şi prin comerţul cu miere de albine şi ceară, mierea de aici fiind de calitate foarte bună şi căutată în lumea antică. De virtuţile ei nu se mai îndoia nimeni! Medicii vremii o foloseau în poţiuni, elixiruri, iar alături de alte subproduse ale stupului contribuiau la recăpătarea şi menţinerea sănătăţii. Mergând pe firul istoriei, în antichitate, în Egipt şi India, mierea era socotită ca fiind un dar al zeilor. Astfel, soldaţii din India primeau în raţia zilnică miere, fiind considerată şi un antiseptic de excepţie. În Egipt elevii care primeau miere în raţie erau mai sănătoşi şi puteau învăţa mai bine decât ceilalţi.
Iată ce spune d-nul Vasile Andriţoiu, unul din cei mai cunoscuți apiterapeuţi din ţară, cu participări constante la conferinţe internaţionale de apiterapie, având rezultate spectaculoase în vindecarea unor boli, cărora medicina alopată le oferă şanse minime. Dânsul este Lector al Asociatţei Naţionale pentru Terapii Complementare din Romania şi profesor de istorie la Târgu Jiu. În continuare prezint un extras dintr-un interviu realizat de domnia sa.
“De ce este mierea atât de faimoasă? Ei bine, pentru că mierea conţine toate vitaminele, mineralele, enzimele cunoscute vreodată în lumea medicală. Are toţi aminoacizii esenţiali cunoscuţi, ceea ce o face o hrană proteică de excepţie, are glucide şi chiar hormoni. Sunt foarte multe asemănări între organismul uman şi produsele stupului. Dacă Dumnezeu ar vrea, ar putea crea un om din substanţele care se găsesc în stup, pentru că toate se regăsesc în corpul uman, inclusiv hormonii care sunt de o asemănare uluitoare cu cei umani şi care nu au contraindicaţii şi efect negativ, ca cei de sinteză (consumul produselor cu potenţial hormonal trebuie facut sub îndrumarea unui specialist). În plus, mierea este perfect igienică, antiseptică, şi un antibiotic de excepţie. Orice microb care să in miere este distrus în timp scurt (inclusiv cel al ciumei bubonice care a făcut ravagii in Europa Evului Mediu). O precizare importantă legată de consumul mierii: ea nu se va supune temperaturilor înalte, deoarece dupa 60 grade se distruge enzimatic, devenind chiar toxică!
Lăptişorul de matcă este un fel de vitamină naturală, cel mai energizant aliment care a fost creat vreodată de lumea vie. Nu există ceva mai energizant! Se administrează cu prudentă, în funcţie de afecţiune, după sfatul specialistului, în cantităţi strict dozate.
Polenul, elementul mascul al florii este un rezervor de acizi ribo şi dezoxiribonucleici. Are o valoare colosală în alimentaţia şi medicaţia umană. Este un aliment impresionant de complet care conţine toţi aminoacizii esenţiali şi neesenţiali, care îl transformă într-o hrană proteică absolut completa. Un grăunte de polen are doua învelişuri exina, intina şi nucleul care este cel mai valoros.
Păstura este un polen care în condiţiile de umiditate şi caldură din stup suferă un proces controlat de fermentare care face ca nucleul să iasă din intină devenind 100% asimilabil.
Propolisul este o răşina pe care albinele o recoltează de pe mugurii unor arbori. Rolul major al propolisului este de a fi principalul medicament cu care se menţine sănătatea coloniei. Datorită rolului antibiotic de excepţie este recomandat şi în tratarea multor afecţiuni umane.”
Articolul d-nului Andriţoiu este complex, punctând principalele calităţi nutritive şi terapeutice ale mierii şi subproduselor stupului. Calitățile nutritive de excepție, bogăția de elemente esențiale pentru organism, situează aceste produse pe un loc deosebit într-o dietă echilibrată și completă.