Plantele de leac și uleiurile esențiale extrase prin metode naturale sunt cunoscute încă din zorii umanității! Practic, noi ca ființe umane am descoperit și pas cu pas am aplicat efectele remarcabile ale plantelor de leac de la primii zori ai conștiinței umane, iar această sui generis cunoaștere, transformată ulterior în știință a trecut din generație în generație(fiind deseori secrete bine păzite) de la vindecatori, la șamani, vraci, până în zilele noastre la farmaciștii de azi care le utilizează sper, cât mai ințelept și în respect față de natură și oameni, calitățile unice.
A le ignora și minimaliza efectele este o atitudine cel puțin ignorantă, rău voitoare care împiedică oamenii să aibe acces la aceste ”minuni” naturale care au vindecat, ameliorat, îmbunătățit semnificativ sănatatea, au rol de asemeni de prevenție și recuperare în cazul multor boli și sechele, fiind de cele mai multe ori bine tolerate de organism și fără cortegiul de efecte secundare nedorite. Plantele, uleiurile esențiale și fructele, legumele care vor fi prezentate aici au fost de asemeni obiectul a nenumarate studii științifice; din unele dintre ele extragându-se principii active care sunt în componența unor medicamente, stimulente hormonale și altor categorii de remedii aflate și în farmaciile alopate.
Uleiuri esențiale: cimbru, oregano, tea tree, busuioc, mentă, lavandă, cuișoare, lămâie.
În scop orientativ se pot lua câte doua picături din fiecare dintre ele cu o linguriță de miere, sirop natural, sau diluate in ulei de masline sau alte uleiuri presate la rece de 3 ori pe zi. Notă: A nu se depași doza sugerată. Atenție la eventualele alergii. Menta și busuiocul nu se recomandă dupa ora 18.00, având un efect stimulativ. Aceste uleiuri pot fi folosite și ca inhalant( 1-2 picături la un litru de apă fierbinte).
Ceaiuri : echinaceea, scorțisoară, cuișoare și mușețel. Ceai de cimbru cu busuioc și salvie. Ceaiuri din ghimbir crud sau pudră cu lămâie. Turmeric cu lămâie. Aceasta listă este orientativă și poate fi aplicată în funcție de preferințe. Turmericul are si efect antiinflamator și antihelmitic. Pentru mărirea efectului terapeutic se pot îndulci cu miere de preferat sau alte zaharuri naturale. ( NU zahăr alb sau îndulcitori artificiali, de sinteză care sunt toxici!)
Produse ale stupului: propolis, polen, de preferat crud deoarece conține foarte multe enzime, lăptișor de matcă, păstură. Modul de administrare se face conform necesitaților urmărind recomandările specialiștilor..
Aur si Argint coloidal Notă: se vor administra conform în funcție de vârstă, conform prospectului.
Diverse: Vitamina C din surse naturale(măceșe și acerola)având o concentrație foarte mare și usor asimilabilă. Sirop de cătină. Sucuri naturale de lămâie, sfeclă roșie, mere și morcovi.
Notă: sucurile și siropul se pot dilua cu apă plată sau izvor, de asemeni atenție pentru persoanele care au diabet sau sedimente(pietre) în vezica urinară sau biliară; pot declanșa eliminarea lor!
Hrean cu sfeclă roșie și oțet de mere, usturoi cu lămâie(zeama de la o lămâie mare se amestecă cu o capațână de usturoi mică, medie; (se lasă la macerat într-un borcan de sticlă 24 de ore și se servește cu salate diverse). Notă: poate scădea tensiunea, este și un excelent antiparazitar, antioxidant și tonic digestiv.
Consumul de apă Apa are nenumarate calități care o fac indispensabilă vieții, noi având la naștere aproximativ 90% apă
Astfel apa ne ajută să eliminam toxinele și substanțele metabolice reziduale, având și rol de purificare a corpului. În special în cazul febrei, când pierdem apă în exces eliminăm odată cu ea și anumite săruri, minerale, oligomente care ne sunt indispensabile unei bune sănătăți. Astfel este foarte important să ne hidratam suficient cu apă de caliate de la izvor de preferat, sau de la o sursa de care suntem siguri. Este recomandat ca apa cumparată în bidoane de plastic să nu fie menținută în soare, deoarece plasticul toxic face apa deseori de nebăut. Ea va fi deșertată în recipiente de sticlă și păstrată la umbră. Pentru a-i mări calitațile se recomandă să se adauge la 1 litru de apă proaspată o lingură de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Astfel lămâia o va îmbogăți cu vit. C și antioxidanți, totodată îi va mări pH-ul fiind bazică. Cantitatea de apă recomandată zilnic variază în funcție de starea de sănătate, greutate, vârstă, dar în general se recomandă minim 2 litri de apă pe zi adulților cu greutate cuprinsă între 60-90 kg. Evident ea se va suplimenta în efort fizic, febră, cantitatea de hrană.