În continuarea articolelor legate de nutriție (la care avem acces prin bunăvoința colaboratoarei noastre nutriționist), vă prezentăm un studiu comparativ, realizat de un titan al nutritiei dr. Collin Cambell în care se abordează dieta ovo-lacto-vegetariană versus cea de proveniență animală, obținută prin uciderea animalelor și consumul cărnii.
O carte celebră “STUDIUL CHINA4” scrisă de dr. Collin Campbell, un gigant al nutriţiei, arată că grupele de populaţie care au o dietă predominant vegetariană au o incidenţă mult mai mică la boli degenerative, tumori şi boli de nutriţie, faţă de categoriile de persoane care consumă carne şi derivate. Cartea “STUDIUL CHINA” a primit premiul CARTEA ANULUI 2005 din partea revistei VEG NEW MAGAZINE, fiind cea mai importantă carte care stabileşte legatura dintre dietă şi cancer! La inceputul anilor ‘80 existau două observaţii principale care sugerau relaţia dintre dietă şi cancer. În primul rând dieta vestică bogată (mai ales în carne şi grăsimi, săracă în fibre), era puternic corelată cu incidenţa cancerului de colon şi de sân. În al doilea rând, la persoanele care migrau în zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa creşterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de moştenirile etnice sau genetice. De ce a fost aleasă CHINA?
În anul 1981, Academia Chineză de Ştiinţe Medicale a publicat un Atlas al Mortalităţii(din cauza) cancerului, raportat la anii 1973-75, analizând cancere din diferite regiuni ale Chinei. Aceste hărţi indicau cancerul ca fiind prezent în
______________________________________________________________
4 STUDİUL CHINA – COLIN CAMPBELL
mod deosebit în anumite zone geografice. Rata în aceste regiuni era de câteva zeci, chiar de o suta de ori mai mare decât în zonele care indicau valoarea cea mai mică, observându-se în felul acesta o diferenţă imensă faţă de raportul aceloraşi rate de 1.5-2 din America. Rezidenţii acestor regiuni trăiau în aceeaşi zonă toată viaţa lor, consumau aceaşi dietă, unică şi specifică regiunii lor, fenomenul având loc invariabil, an de an. Dieta lor(săracă în grăsimi şi bogată în fibre şi alimente pe baza de plante) era în contrast evident cu dieta bogată în proteine animale a ţărilor occidentale.
Astfel, prin unicitatea sa “Studiul poate fi considerat Grand-Prix-ul în epidemiologie” spune New York Times. Prima parte a cărţii(4 capitole) vorbeşte despre problemele cu care ne confruntăm, prejudecaţi, soluţii. Celelalte părţi spulberă temerea cititorului grăbit că am avea de-a face doar cu informaţii de studiu ermetice, reci. Iată câteva din titluri care incită la lectură: “Bolile abundenţei”(din lumea occidentala-obezitate, diabet, inimă, cancere), “Ghidul alimentaţiei corecte”(paşi spre schimbarea modului de a ne hrăni), “De ce nu aţi auzit aşa ceva până acum?”(interesele din spatele informaţiilor despre nutriţie cu care suntem bombardaţi prin mass media zi de zi).
Iată câteva din comentariile la această carte de exceptie, a carei lecturare atentă, şi mai ales aplicând sfaturile din paginile sale va revoluţiona domeniul nutriţiei:
“Lucrarea STUDIUL CHINA a lui Colin Campbell este o carte importantă şi interesantă. Împreuna cu fiul său Tom, el comentează studii cu privire la relaţia dintre dietă şi boală. Concluziile sale legate de consecinţele periculoase ale alimentelor de origine animală sunt uluitoare. La fel de surprinzatoare a fost şi dificultatea de a prezenta rezultatele sale publicului. Este o istorie care trebuie ascultată”. R.C Richardson, dr. în ştiinţe, laureat al Premiului Nobel.
“Studiul China este o analiză foarte bine documentată a aberaţiilor stilului de viaţă, al alimentaţiei moderne şi a rezolvărilor rapide, care adeseori duc la eşec. Lecţiile din China ofera argumente convingătoare în favoarea unei diete pe bază de plante în vederea promovării sănătţii şi a reducerii riscului pentru bolile abundenţei”. Sushma Palmer, dr. în ştiinţe, fost director executiv al Catedrei de Alimentaţie şi Nutriţie a Academiei Naţionale de Stiinţe, SUA.
În urma studiilor efectuate susţinute şi de o baza de cercetare riguroasă, ştiinţifică, dr.Campbell ajunge la concluzia pe care o ştiu de mii de ani populaţiile aşa zis ”necivilizate”, şi anume că omul are o structură fiziologică şi anatomică destinată hranei vegetariane(ovo-lacto). De altfel, multe grupări religioase, incluzând aici şi creştinismul de tip monastic ortodox, anumite grupări budhiste, hinduse, etc. au o dieta ovo-lacto vegetariană, sau exclusiv vegetariană. În occident şi chiar la noi în ţară ia amploare tot mai mult modul de viaţă, de hrană tip vegan sau raw-vegan, o alternativă firească, naturală la carnea şi subprodusele excesiv procesate, aditivate cu substanţe(potenţial) periculoase, al căror efect nu este încă suficient cunoscut. Din discuţiile purtate şi vizionarea unor emisiuni, cei drept foarte rare, de la tv., am ajuns la concluzia firească şi perfect logică, că dentiţia noastră nu este deloc asemănătoare cu a carnivorelor: canini lungi, care sfâşie prada, respectiv carnea, măsele foarte puternice care pot sparge oasele, iar intestinele sunt lungi la om şi ierbivore, spre deosebire de cele ale carnivorelor care le au foarte scurte. Acestă lungime demonstrează că omul a fost creat să consume o hrană ovo-lacto vegetariană, sau numai vegetariană, în intestin producându-se transformări specifice. Spre deosebire de ierbivore şi om, carnivorele au intestinele scurte…de ce? Dacă aveau intestinele lungi, procesul de digestie ar fi mult mai lung, iar carnea, care ar sta atât de mult în intestine, efectiv ar intra în putrefacţie! Este uşor de imaginat ce se produce în intestinele fiinţelor umane care consumă carne, unele chiar în exces!
Consumul excesiv al proteinelor de origine animală(în special carnea), o dietă dezechilibrată, asociată cu stress-ul şi îndepartarea de natură duce la îmbolnavirea populaţiei, la creşterea bolilor grave şi foarte grave(infarct, diabet, tulburări metabolice şi hormonale severe, cancer) la grupe tot mai extinse de vârstă, incluzând şi copiii care fac unele din aceste boli cumplite la vârste foarte fragede, situaţie care nu era prezentă în trecut! Acesta este un semnal foarte serios de alarmă care ar trebui să ne pună pe gânduri, şi apoi să acţioneze cât mai rapid, adecvat şi responsabil guvernele statelor, ministerele de resort(sănătate, agricultură, învăţământ), deoarece este o problema extrem de gravă care pune în pericol sănătatea şi viaţa unei mari părţi a populaţiei planetei! Lipsa voită de informaţie, tăcerea complice a mass mediei care nu prezinta mai nimic în acest domeniu, ţinerea la “secret” a modalităţilor macabre în care sunt tratate, injectate cu hormoni şi alte substanţe toxice animalele, doar pentru obţinerea de profituri cât mai mari, fără PIC DE REPONSABILITATE ŞI RESPECT pentru ele şi oameni, arată foarte clar şi fără dubiu, pentru fiinţele umane inteligente, că primează alte interese, meschine şi josnice care nu au nimic in comun cu grija legitimă a celor care ar trebui să vegheze la sănătatea şi integritatea noastră! Cartea “STUDIUL CHINA” a revoluţionat şi transformat viaţa a milioane de oameni, aducând sănătatea acolo unde nu mai era nici o speranţă (în cazul bolilor grave), vindecând pur şi simplu prin dieta adecvată! Iată ce modalitate simplă de a ne vindeca, a ne menţine sănătatea, a ne îmbunătăţi performanţele…. Dr. Colin Campbell a devenit vegetarian fiind el însuşi un exemplu viu în acest sens!
Notă: imaginile expuse reflecta diferența de dentiție dintre animalele carnivore și rasa umană. Astfel se poate observa fără nici un echivoc că nu suntem făcuți să vânăm și să mâncăm carnea nici unui animal! Aberațiile alimentare și consumul hranei animale nu fac decât să îmbolnăvească oamenii grav și să îi orienteze către o condiție sub-umană, pentru că….în definitiv suntem și ceea ce mâncăm.