OGLINDA VIEŢII

 

 

Divinul este infinit!

 

 

 

 

Muzica poate îmbunătăți experiența de lectură.

 

  • Info: Anitescu Daniela, tehnician nutritionist gr.3 +

În continuarea prezentării principiilor de bază ale nutriției prezentăm o “piramidă” clasică şi alta exclusiv vegetariana, sau raw- vegană. Am fost plăcut surprinsă de multiplele asemănări dintre cele doua abordări. Prezint întâi asemănările:

Ambele abordări pun accent pe activitatea fizică cu o intensitate medie, zilnic, de aprox. 60 min/zi.

Se recomandă ca fiind esenţial consumul apei(2-2,5l/zi), de calitate şi puritate cât mai mare (exclusă cea de la robinet)!

Baza ambelor piramide (etajul 1), sunt glucidele, obţinute din graminee, orez, etc…aşa numitele glucide cu absorbţie lentă, în forme diverse de prelucrare, simple sau asociate cu alte glucide de provenienţe diferite (de ex. pâinea mixtă din făină albă, neagră, secară…etc).

Urmatorul etaj recomandă, la ambele piramide, consumul fructelor şi legumelor proaspete începand  de la minim 2 porţii pe zi. La piramida clasică aici sunt integrate şi nuciferele, seminţele de diferite provenienţe.

Piramida alimentară vegetariană
Piramida alimentară clasică

În continuare, piramidele se diferenţiază, iată deosebirile:

  1. Etajul 3este format la piramida clasică din 2 secţiuni: una destinată consumului produselor lactate şi derivatelor şi alta care conţine carne slaba(de preferinta alba, incluzand aici si pestele), de asemeni oul, care este considerat un aliment complet. La piramida vegetariană, tip vegan, laptele este înlocuit de laptele şi produsele din soia, iar carnea albă, peştele, ouăle, de către   leguminoase cum ar fi fasolea, lintea, năutul, ciupercile, cu un conţinut ridicat de proteine vegetale. În cazul unei piramide ovo-lacto vegetariene, poziţia lactatelor şi a ouălor rămâne identică, fiind înlocuite carnea şi peştele (subprodusele acestora) de către leguminoase şi ciuperci, identică cu cea vegană. De asemeni, aici se integrează foarte bine şi laptele şi produsele de soia. La acest etaj observăm o abundenţă de proteine, care atunci când alimentaţia este şi ovo-lacto suplinesc cu succesc consumul cărnii, derivatelor ei şi a peştelui.
  2. Ultimul etaj diferă radical, în sensul că la abordarea clasică sunt prezente glucidele sub formă de zaharuri concentrate(cu specificaţia în cantităţi mici) de ex: bomboane, ciocolată, şerbeturi etc. incluzănd aici şi mierea de albine. Tot aici mai sunt incluse grăsimile vegetale şi animale saturate şi nesaturate, ulei, unt, carne roşie, untură, etc. La piramida de tip vegan se pune accent pe extractele din oleaginoase, pe consumul seminţelor, nucilor, alunelor şi a altor produse din această grupă, uleiuri presate la rece care conţin o cantitate mare de acizi graşi esenţiali tip Omega 3, vitamine liposolubile şi din grupa B. Veganii nu consuma miere;  glucidele cu absorbţie rapidă în special, sunt înlocuite de zahărul brun (brut), extras din trestia de zahar şi fructoza din fructele proaspete şi uscate. Ovo-lacto vegetarienii consumă şi miere, fiind considerată un aliment complet, valoros, care asigură vitamine, glucide, proteine, minerale, fitohormoni şi alte substanţe care completează dieta în mod armonios.

Concluzionând, carnea, peştele şi derivatele lor ocupă o poziţie terţiară şi finală, neavând deloc o pondere specială şi prioritară în piramida clasica. Ele pot fi cu uşurinţă înlocuite de o multitudine  de produse sănătoase, naturale, obţinute în mod firesc atât din regnul vegetal cât şi din cel animal, fără a fi nevoie de sacrificarea lor!

  • Autor: Victory Gladys

"Sănătatea este adevărata bogăție, nu bucățile de aur și argint!” - Mahatma Gandhi

Dragi Cititori

Materialele postate în acest site sunt protejate prin drepturile de autor.

În prezent, în România, dreptul de autor este reglementat prin Legea nr. 8 din 1996  privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată și completată.

Notă: Materialele expuse pe site (cu sursele aferente), reprezintă punctul nostru de vedere. Prin expunerea acestora nu dorim să incităm la ură sau discriminare. Invităm ca fiecare cititor să își utilizeze propria percepție, intuiție și discernământ.

Vă mulțumim, vă dorim o survolare  plăcută a articolelor postate pe site!

Colectivul de redacție.

Intrarea Domnului nostru Iisus în Ierusalim – Săptămâna patimilor, sacrificiul, biruința

intrarea in ierusalim
  • Info: Partea a-I-a

Dragi cititori,

Dacă o parte a creștinătății (amintim catolicii, protestanții, etc), sărbătoresc Paștele, creștinii de rit ortodox prăznuiesc azi Intrarea Domnului în Ierusalim, supranumită și ziua de Florii.

Această intrare a triumfală a Domnului în Ierusalim a fost precedată de miracolul învierii lui Lazăr, care a adeverit pentru iudei, fără dubii, divinitatea Domnului întrupat. Evident, aceasta nu a fost deloc pe placul preoțimii pizmașe, asmuțite de diavolii care doreau moartea lui Iisus, și se foloseau de uneltele fără minte, orbite spiritual, care negau existența și grandoarea dumnezeirii ce izvora din Iisus, și doreau să îl piară cu orice chip, deoarece lumina Lui, nu era suportată de negura din ei.

  • Autor: Victory Gladys

Compatibilități alimentare – continuare

proteine legume verzi
  • Info: Tehnician nutriționist gr.3+ Anițescu Daniela
  • Nota:

    Informațiile expuse aici nu exclud consultul medical de specialitate, și se vor aplica ținând cont de condiția generală de sănătate și alte boli asociate!

  • Motto: ”Combinarea corectă a alimentelor – garanția unei sănătăți de fier”

Așa cum am promis, vom continua seria prezentărilor având ca temă compatibilitățile alimentare. Prin bunăvoința colaboratoarei noastre –nutriționist – vom înțelege astfel, dintr-o nouă perspectivă, cât este de importantă pentru o bună sănătate combinarea corectă a alimentelor. 

”Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate

Amidon- acizi

Digestia amidonului(cereale, cartofi), debutează în cavitatea bucală sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.

Amidon- proteine

Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest Ph acid impiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu alcalin(bazic). De exemplu, este de evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânza, a pâinii cu iaurt sau lapte dulce.

  • Autor: Victory Gladys

Platon spunea: „Până și zeilor le plac glumele”

platon
  • Autor: Victory Gladys
Copyright © 2023 Oglinda Vietii. Toate drepturile rezervate.
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Functional
Cookies functional
Sesiune
Vizita
Accept
Decline