Dragi cititori, suntem în plină iarnă iar diferite gripe, virusuri, afecțiuni diverse ale căilor respiratorii etc., care sunt de obicei mai frecvente în această perioadă ne obligă să luăm măsuri preventive, eficiente, prin care să ne îmbunătățim în mod admirabil imunitatea generală a organismului; cea mai puternică armă de protecție, fără efecte secundare, naturală și …. la purtător!
- Info: Tehnician nutriționist Gr3+ Anițescu Daniela
Vom continua călătoria în lumea fascinantă a nutriției corecte cu un capitol dedicat hranei vii, (înțelegând desigur prin aceasta hrana neprelucrată termic). Prin amabilitatea colaboratoarei noastre technician nutriționist avem acces la o serie de informații valoroase din perspectiva unei viziuni noi, transformatoare, și a unui stil de viață echilibrat și sănătos.
- Autor: Victory Gladys
- Info: Tehnician nutriționist gr3+ Anitescu Daniela
- Bibliografie: Bibliografie: 3“Alimentatia omului sanatos si bolnav” Autori ; Georgeta Vasilachi, Ana Vasilachi Editura Arc-Chisinau. Difuzare “Allas Trading srl –Brasov
Participă la structura celulelor, intrând în constituţia unor vitamine, enzime, hormoni, au rol catalizator şi regleaza echilibrul acido-bazic. Ele sunt prezente în organism într-o concentraţie mai mică sau mai mare; conform acestei concentraţii se împart în macroelemente(calciu, magneziu, potasiu, clor, sulf, fier, fosfor, sodiu) şi microelemente(zinc, crom, iod, fluor, mangan). Cele mai importante sunt:
- Calciul şi fosforul se găsesc în schelet, dinţi şi sânge sub forma de fosfaţi sau carbonaţi. Lipsa lor din alimentaţia copiilor determină apariţia rahitismului(întarzieri în creştere, apariţia dinţilor), la adulţi această carenţă duce la boala denumită osteomalacie. Alimente bogate în calciu şi fosfor sunt: laptele şi brânzeturile, gălbenuşul de ou, varza, conopida, cerealele integrale şi unele fructe.
- Autor: Victory Gladys
- Info: Anitescu Daniela, tehnician nutritionist gr.3 +
În continuarea prezentării principiilor de bază ale nutriției prezentăm o “piramidă” clasică şi alta exclusiv vegetariana, sau raw- vegană. Am fost plăcut surprinsă de multiplele asemănări dintre cele doua abordări. Prezint întâi asemănările:
Ambele abordări pun accent pe activitatea fizică cu o intensitate medie, zilnic, de aprox. 60 min/zi.
Se recomandă ca fiind esenţial consumul apei(2-2,5l/zi), de calitate şi puritate cât mai mare (exclusă cea de la robinet)!
Baza ambelor piramide (etajul 1), sunt glucidele, obţinute din graminee, orez, etc…aşa numitele glucide cu absorbţie lentă, în forme diverse de prelucrare, simple sau asociate cu alte glucide de provenienţe diferite (de ex. pâinea mixtă din făină albă, neagră, secară…etc).
Citește mai mult: Asemănări și deosebiri între alimentația vegetariană și cea clasică
- Autor: Victory Gladys
- Info: Tehnician nutriționist gr.3+ Anițescu Daniela
- Nota:
Informațiile expuse aici nu exclud consultul medical de specialitate, și se vor aplica ținând cont de condiția generală de sănătate și alte boli asociate!
- Motto: ”Combinarea corectă a alimentelor – garanția unei sănătăți de fier”
Așa cum am promis, vom continua seria prezentărilor având ca temă compatibilitățile alimentare. Prin bunăvoința colaboratoarei noastre –nutriționist – vom înțelege astfel, dintr-o nouă perspectivă, cât este de importantă pentru o bună sănătate combinarea corectă a alimentelor.
”Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate
Amidon- acizi
Digestia amidonului(cereale, cartofi), debutează în cavitatea bucală sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.
Amidon- proteine
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest Ph acid impiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu alcalin(bazic). De exemplu, este de evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânza, a pâinii cu iaurt sau lapte dulce.
- Autor: Victory Gladys