Multe proverbe și zicători ne încurajează să ne folosim cu încredere de umor. Iată de ce avem nevoie de el și cum ne ajuta in viața de zi cu zi.
Rolul social al umorului
Umorul este un coagulant social. El funcționează precum o cale de comunicare între oameni. Prin intermediul său se realizează coeziunea socială, oamenii se apropie, se manifestă și traiesc impreuna anumite idei si dispozitii.
Dezvoltarea noastră psihologică depinde de incluziunea socială. Fără mediul social nu am putea să ne dezvoltăm din punct de vedere psihologic.
Așadar, prin faptul că facilitează apropierea dintre oameni, umorul contribuie și la evoluția noastră psihologică….
Să râdem mai des
Râsul, ca și efect benefic al umorului, și care se propagă în prezența altor oameni, ne ajută să ne apropiem de ceilalți, creează cadrul de apropiere.
Fiecare persoană resimte nevoia de a aparține unui grup și își dorește validare din partea celorlalți. Iar prin umor și râs putem să ne împlinim aceste nevoi.
Râsul e o cale de interacțiune umană, de înțelegere subtilă și de complicitate cu ceilalți, prin intermediul căruia dorim să trezim o reacție în aceștia și “și să fim” împreună.
Terapia prin umor
Deseori, umorul îndeplinește și un alt rol alaturi de cel social. Este panaceul afectiv pe care ni-l administrăm atunci cand trăim situații triste sau tensionate.
Râsul fiind astfel terapia instant la care apelăm cel mai des. Umorul e reconfortant, ne ajută să ne detensionăm, să ne reducem nivelul de frustrare și de stress.
Spre exemplu, el este utilizat în situațiile stressante fie la locul de muncă fie la școală, înaintea unui examen important sau a unei prezentări, ca metoda de reducere a stresului.
Acesta este refugiul din calea suferințelor și a emoțiilor negative în general. Este sursa noastră de bună dispoziție și un mecanism care ne stabilizează starea de bine.
Astfel, reprezintă o manieră facilă prin care ne putem reanima și echilibra emoțional în situațiile dificile.